Årets största händelse i Tärnaby, Gränshandelsmarknaden är över. Tre intensiva dygn med mycket folk, sol, glada människor, matos, godiskladdiga fingrar, underhållning av olika slag och bra stämning är en bra sammanfattning av helgen.

Samisk kultur i fokus
Även i år fanns samisk kultur med som inslag på marknaden. Vi sökte och fick bidrag från den samiska samrådsgruppen i Storumans kommun och kunde erbjuda besökarna samiska aktiviteter.
På Folkan Dalvedh – film och musik om samisk historia samt performance med offentligt samtal om samisk historia.
Sydsamiska bokbussen Gærjah fanns på plats och hade sagoläsning med Sigrid Stångberg och Kjell-Åke Lundström som berättade om Klemetssläkten.
Filmen Sameblod visades på Folkan där Oskar Njajta Östergren från Tärnaby som varit med i filmproduktionen presenterade filmen för besökarna.
Samiska kläddesignern Sara Svonni, också från Tärnaby, guidade oss i olika koltars utförande från marknadsscenen med hjälp av lokala modeller.

Underhållning på marknaden
Förutom de samiska inslagen var det mycket annat som hände på marknadsområdet.
Clownen Fantastic underhöll barnen från marknadsscenen, hans deltagande finansierades av NICE projektet i Storuman.
Fredag kväll arrangerade Visit Hemavan Tärnaby en uppskattad och känslofylld konsert i Tärna kyrka med Ulf Bernström som ursprungligen kommer från Storuman men som även bott i Tärnaby.
Ulf höll också i allsången som var ett nytt inslag på marknadsscenen under söndagen.
Plupp hade sagoläsning i sin kåta, Chokladjenny berättade om vägen från kakaoböna till färdig choklad, Kulturakademins elever underhöll och en massa andra bra inslag framfördes under marknadshelgen.
På lördagskvällen arrangerade TIK Fjällvinden dans på Udden.

Sponsorer
Marknadsscenen kallades i år för Bayhillscenen eftersom just det företaget köpt den sponsorplatsen. Vi som arrangörer söker efter nya sätt att finansiera Gränshandelsmarknaden och att erbjuda sponsorpaket till företag är ett av dem. I år var det endast Bayhill som köpte sponsorplats.

Planeringsarbete för Gränshandelsmarknaden
Det ligger många timmars planeringsarbete bakom Gränshandelsmarknaden och det arbetet pågår under hela året och eskalerar sista veckorna innan marknaden. Arbetet består i att söka tillstånd av olika slag, planera och boka aktiviteter och underhållning, boka marknadsscen och ljudtekniker, avtala med elektriker som har ansvaret för all el under marknaden och många andra detaljer som ska ordnas innan marknadshelgen.
Den absolut mesta arbetstiden läggs på att sälja in marknaden till olika utställare och att ha kontakt med de utställare som redan bokat in sig. Vi vill hitta säljare med unika produkter, de som tillverkar egna hantverk/ produkter och helst med lokal anknytning.

Vår filosofi är hellre få utställare med varierat utbud än många utställare som säljer samma sak. Vår Gränshandelsmarknad ska skilja sig från andra marknader i inlandet.

Vi brukar besöka någon annan marknad eller mässa varje år för att sälja in Gränshandelsmarknaden och hålla ögonen öppna efter ”nya” utställare. Vi har många knallar som kommer tillbaka år efter år och det är vi glada för, många av dem säger att det är skönt att vara i Tärnaby och att här är besökarna duktiga på att handla, vilket i slutändan ger nöjda utställare.  De tycker också att vi tar väl hand om dem och uppskattar att vi ger dem god och personlig service.

Det Gränshandelsmarknaden har emot sig är att Tärnaby ligger långt bort, många av utställarna vill inte köra så långt eftersom det innebär ökade kostnader för dem i form av både tid och bränsle.
En annan svårighet är när det blir sena avbokningar av utställare. De får problem med bilen, är sjuka eller har någon annan anledning till att inte komma hit. Ofta får vi veta det bara någon dag innan eller samma dag som marknaden börjar. Då gäller det att ha is i magen och flytta om på marknadsområdet så det inte blir några hål på området.

Lokal förankring
Som alltid har vi även haft en hel del lokala företag som köpt marknadsplats. I år var det Virisen Lappland, Tärnaby Fjällhotell, Naturum Vindelfjällen Hemavan, SF i Tärnaby, Svensk Fastighetsförmedling, Sara Svonni, Anna-Evas Ullgård, Atelje FjällDesign samt några lokala privatpersoner och föreningar.
Vi som arrangörer, och framförallt marknadsbesökarna uppskattar dessa utställare eftersom de har lokal förankring och erbjuder ett brett utbud.
Tomas på Virisen Lappland säger så här:
Huvudsyftet för oss med att vara med på Gränshandelsmarknaden är att vi marknadsför företaget och de produkter som vi säljer är ett bra sätt att locka folk till vår monter. När de väl är hos oss i montern tar vi chansen att berätta om Virisen Lappland. Att vi sedan sålde bra i år är bara ett plus.

Vi vill tacka alla som bidragit till årets Gränshandelsmarknad på ett eller annat sätt och tar nu nya tag för att starta planeringen inför 2018 års marknad. Vi har många idéer och önskemål inför nästa marknad och ett av önskemålen är att vi vill ha ännu fler lokala utställare. Vi vill gärna ha knallar på Kyrkstigen för att fylla upp marknadsområdet och erbjuda våra besökare ett ännu bredare utbud. Vi tar gärna emot tips på event, aktiviteter och sortiment.

// Gunnel Enetjärn
Visit Hemavan Tärnaby