Under hösten deltog fyra av Bärkrafts medarbetare på en studieresa arrangerad av Region Västerbotten Turism. Resan var till Järvsö, som är ett exempel på hållbar utveckling av näringslivet. Resan var mycket inspirerande för medarbetarna, både gällande studiebesök, information kring hur Destination Järvsö arbetar men också vad hållbar utveckling inom besöksnäringen innebär, både för näringen i sig men också samhället i stort. Järvsö har arbetat väldigt mycket med social hållbarhet. Planen var att projekt Bärkraft ville ta med entreprenörer, politiker och tjänstepersoner från våra kommuner på en liknande resa men pandemin satte stopp för de planerna.

Läs gärna berättelsen om Järvsös utveckling i ord och bild här!

I nöden provas kreativiteten och nu kan vi erbjuda en digital studieresa! Järvsö är en liten ort i Ljusdals kommun och trots att invånarantalet knappt uppnår 2000 personer är detta en av Sveriges mest omtyckta vinterdestinationer. Detta mycket tack vare deras hårda arbete mot att uppnå en långsiktig och hållbar utveckling där hela samhället hänger med.

Man kan välja att delta på ett eller flera tillfällen, beroende på intresse och tid!

HUR? 6 digitala pass, länk skickas vid anmälan
PRIS? Kostnadsfritt!
VEM? Du som har intresse för besöksnäring och hållbar platsutveckling

Anmäl dig till lokala projektledare eller via DEN HÄR länken.

Öppna inbjudan som PDF här.

Certifiering!

Hållbarhet & certifiering
14 april 08:30 – 10:30
08:30 Anna-Lena Wallin, projektledare & destinationsutvecklare på Destination Järvsö AB berättar om arbetet med att hållbarhetscertifiera Destinationen Järvsö enligt GSTC – vägen fram till beslutet om certifiering och de utmaningar de stött på.
09:15 Paus
09:30 Linnea Van Wagenen, chef för Ljusdals kommuns nya enhet strategisk och hållbar utveckling och Johanna Sjölund, hållbarhets koordinator & klimatrådgivare, Ljusdals kommun. De berättar om kommunens arbete
med GSTC-certifieringen och Agenda 2030 med fokus på besöksnäringen och dess utveckling.

Produktutveckling!

Hållbar produktutveckling för outdoor
15 april 14:30-16:30
14:30 Amanda Sandahl, projektledare för Destination Järvsös cykelsatsning – berättar om beslutet att satsa på cykelutvecklingen, vad som ledde fram till beslutet och fokuset på att skapa en ”cykeldestination värd att besöka”.
15:15 Paus
15:30 Fredrik Jelk, VD för Cykla Järvsö & ordförande i Järvsö Bergscykelklubb berättar om arbetet med att skapa arenor för cykling & vandring med fokus på hållbarhet.

Samverkan!

Kultur & hållbarhet – att odla samverkan
21 april 08:30-10:30
08:30 Charlotta Netsman, verksamhetschef Ljusdals kommun med ansvar för Stenegård Svedbovallen & Världsarvet Hälsingegårdar. Charlotta berättar om arbetet med att utveckla kulturhistoriska platser genom
samverkan mellan offentliga, privata och ideella aktörer. Före fika får ni lära känna tre olika verksamheter,
efter fikat tittar vi närmare på hur utvecklingsarbetet gått till.
09:15 Paus
09:30 Utvecklingsmodeller, samverkansstrategier och Agenda 2030

Samhällsförankring!

Social hållbarhet & samhällsförankring
22 april 14:30-16:30

14:30 Marie Ekenberg, ordförande i den lokala bygdeutvecklingsföreningen JärvsöRådet berättar om arbetet med samhällsförankring och medborgarinflytande i en bygd med stark entreprenörsanda och stort utvecklingsfokus. Hon belyser bland annat framgångar och utmaningar iarbetet och det stundande visionsarbetet för Järvsö 2030.
15:15 Paus
15:30 Olle Fack, initiativtagare bakom Järvsö Rotaryklubbs digitaliseringssatsning – där de varje vecka bjuder in till aktuella informations- och diskussionspunkter digitalt med en uppslutning på mellan 10-80 deltagare per vecka. Han berättar om vikten av mötesplatser för bygdens befolkning och Rotarys historia av att vara en plattform för den lokala utvecklingen i Järvsö – då som nu.

Upplevelser

Aktörspanelen – fokus upplevelser
28 april 8:30 – 10:30

Inför denna panel får ni som åhörare skicka in frågor till de medverkande, i förväg. Passet inleds med att respektive aktör berättar kort om sin verksamhet och därefter lyfter en moderator in era frågor i samtalet. Efter 45 minuter har vi 15 minuters paus för att kunna sträcka på benen, fylla på kaffe eller andas lite frisk luft – därefter fortsätter vi i ytterligare 45 minuter. Avslutningsvis finns det möjlighet att ställa frågor som dykt upp under panelsamtalets gång.

Frågor till panelen mejlas till my@svartpist.com senast den 26 april klockan 15.00. Om frågan är riktad till en speciell paneldeltagare ska det specificeras i mejlet. Det kommer också finnas möjlighet att ställa en del frågor under panelsamtalet – men genom att mejla in frågorna i förväg säkerställer ni att era frågor hinner tas upp.

Medverkande aktörer
Inger Ångström, Hotellchef Järvsöbaden
Med mer än 100 år inom branschen är Järvsöbaden ett av Järvsös absoluta flaggskepp. Järvsöbaden är en upplevelse i sig med anrika miljöer, fantastiskt bemötande och kvalitativa matupplevelser oavsett om det är frukost, lunch eller middag. I deras palett av erbjudande har de också SPA, grym, golfbana, konferenser och bröllop.

Fredrik Jelk, VD Cykla Järvsö och driftansvarig Järvsöbacken
Sedan starten 2020 har Cykla Järvsö lyckats att säkra investeringsbidrag från Region Gävleborg om totalt 9.6 miljoner kronor för att bygga hållbara XC-leder i Järvsö. Tillsammans med markägarna har bolaget en vision om att skapa hållbara leder som är rolig för alla hjul. När Fredrik inte är ute i skogen och gräver leder (på sin fritid) är han anställd som driftansvarig i
Järvsöbacken och ser till att driften utomhus rullar på och håller högsta möjliga kvalitet.

Pelle Nyberg, ägare Upplev Järvsö
Upplev Järvsö är upplevelseföretaget som erbjuder spännande aktiviteter året om, med allt från forspaddling och forsränning samt det så kallade Järvsöäventyret med paddling, cykling och klättring på somrarna, till långfärdsskridskor och snöskovandring på vintrarna. Pelles är som flera
andra runt om i Järvsö en mångsysslare som har sitt upplevelseföretag som en hobbyverksamhet på sidan av övriga verksamheter. Det är dock den av hans verksamheter som växer mest varje år, och snart är det hans största verksamhet.

Lokal mat!

Aktörspanelen – fokus lokal mat
29 april 8:30

Inför denna panel får ni som åhörare skicka in frågor till de medverkande, i förväg. Passet inleds med att respektive aktör berättar kort om sin verksamhet och därefter lyfter en moderator in era frågor i samtalet. Efter 45 minuter har vi 15 minuters paus för att kunna sträcka på benen, fylla på kaffe eller andas lite frisk luft – därefter fortsätter vi i ytterligare 45 minuter. Avslutningsvis finns det möjlighet att ställa frågor som dykt upp under panelsamtalets gång.

Frågor till panelen mejlas till my@svartpist.com senast den 26 april klockan 15.00. Om frågan är riktad till en speciell paneldeltagare ska det specificeras i mejlet. Det kommer också finnas möjlighet att ställa en del frågor under panelsamtalet – men genom att mejla in frågorna i förväg säkerställer ni att era frågor hinner tas upp.

Medverkande aktörer
Britt-Marie Stegs, Järvsö Musteri & Matvärden
Britt-Maries passion för matproduktion och förädling av lokala råvaror går inte att ta miste på. Som tidigare ägare av Hälsingestintan har hon lång och gedigen erfarenhet inom ämnet. Idag jobbar hon med frågorna genom Järvsö Musteri som hon driver tillsammans med sina döttrar – samt att hon jobbar som projektledare för den regionala föreningen Matvärden med fokus på att säkerställa att den regionala livsmedelsstrategin omvandlas till lokalt arbete.

Malin Näsman Jonsson, Järvsö Creperie
Det som började som en roliga idé om att skapa ett mysigt litet creperiet på bakgården om sommaren har idag växt till att bli en året-om-verksamhet med ett sommarcreperie hemma på gården & ett vintercreperie med nattlogi i Järvsöbacken. Allt med fokus på och gjort av lokala råvaror. Det är inte bara gästerna som gillar det Malin gör – även Whitegudie har valt att visa sitt gillande genom utnämningar de senaste åren.

Sofia Lindström, Jarseost & Turagård
Sofia och hennes familj driver sedan ett gäng år Turagård som odlar broccoli och diverse kålsorter. Sedan 2020 har hon tillsammans med kompanjonen Åsa kompletterat detta med ett ysteri som tillverkar delikatessostar.

Tobias Annerhult, ägare Järvsö Lanthandel
Järvsö Lanthandel är en kombinerad restaurang och lanthandel. Allt som tillagas och säljs hos Järvsö Lanthandel är lokalt. Förutom att laga maten i restaurangen, personligen besöka producenterna vars råvaror han lagar maten på och säljer i sin lanthandel skriver också Tobbe recept till den lokala månadstidningen. Han komponerar dessutom ihop lokala matkassar, som uppskattas av såväl besökare som bofasta.