Karin Malmfjord är en engagerad person i Storumans kommun. Hon är politiskt aktiv och intresserad av utvecklingsfrågor, natur, kultur – och hållbarhet. Karin är en av våra ambassadörer som ska prata om hållbarhet i de sammanhang hon verkar. Vi passade på att ställa några frågor till henne:

Vilka hållbarhetsfrågor brinner du för?

– Hållbarhetsfrågor är inte bara klimat, det gäller att vara medveten om att det är så mycket mer. Agenda 2030 visar att det handlar om flera perspektiv och vissa går in i varandra exempelvis miljö och hälsa. Som politiker kommer man i kontakt med många av dessa. En fråga som vi arbetar med i kommunen är avfallsplanen. Hur får vi hållbara avfallstransporter? Hur löser vi sortering av matavfallet? Privat så funderar jag på att kompostera mitt matavfall med hjälp av bokashi istället för komposttunna.

När började du vara medveten om hållbarhet och klimatpåverkan?

– Jag fick vid tidig ålder lära mig att vara rädd om naturen och ta tillvara det som naturen ger, till exempel bär och svamp. I samband med att jag gick en 18 veckors miljöutbildning i mitten på 1990-talet började jag brinna för miljöfrågor. Jag började kompostera och sortera hushållsavfallet, läste kurser på universitet, engagerade mig politiskt och skrev motioner om kompostering och möjligheten dela avfallskärl med grannen, och så vidare.

Vilka är dina bästa hållbarhetstips?

– Börja där du är och krångla inte till det! Tänk efter en gång extra innan du köper en produkt och ställ frågan: behöver jag verkligen det där?

Gå, cykla och sparka korta sträckor istället för att ta bilen. Det är bra både för hälsan och miljön.

Slösa inte med vatten. Låt inte kranen rinna när du borstar tänderna. Inga 20 minuters-duschar!

Sortera hushållsavfallet.

Kompostera.

Tack för goda råd Karin och för att du vill hjälpa oss att inspirera och prata om hållbarhet!