Isälvsledens 55 kilometrar mellan Åmsele och Vindeln erbjuder ett varierat landskap; berg med magisk utsikt, mystisk skog, höga åsar och till och med en båttur över Abborrtjärn. En som varit med från start när leden invigdes år 1996 är Anders Matsson, Friluftsfrämjandet.

Man kan tydligt se lämningar från den sista istiden, bland annat mäktiga rullstensåsar. Det gör Isälvsleden unikt och är väldigt fascinerande, säger Anders.

Nu kan du som vill äta gott få möjligheten att stötta det ideella arbetet med att underhålla denna led. Den hyllade restaurangen Wild River vid Mårdseleforsens naturreservat ger gäster möjligheten att dricksa genom att swisha valfri slant till underhåll av leden.

Jag och Freddy har länge funderat över om vi skulle kunna göra något för omgivningen vi befinner oss i, säger Emma Wåhlstedt, restaurangchefen på Wild River. Våra gäster efterfrågar ofta att kunna dricksa, men vi inte har möjligheten att ta emot dricks, så föll det sig naturligt att slå två flugor i en smäll: Gästerna kan dricksa, men i stället för till oss, så till en vandringsled som vi alla kan njuta av.

Anders Mattson förklarar att Friluftsfrämjandet står som huvudman för leden och underhållet sker ideellt. Föreningen får ett årligt ekonomiskt stöd från kommunen men det det räcker inte till för att underhålla exempelvis spångar och båtar.

Därför är stödet från privatpersoner så väldigt viktigt, den som vill bidra till underhållet av Isälvsleden får jättegärna Swisha en slant till 1236098156, säger Anders.

Även Emma och hennes sambo och kollega Freddy tycker om att vandra Isälvsleden. Skogen och människors möjligheter att njuta av den harmoniska, vackra och grönskande norrländska naturen, betyder mycket för oss, förklarar Emma. Sedan vi flyttade till Vindeln har vi många gånger gått den inledande sträckan av Isälvsleden med hunden, liksom vi stannat vid drakryggen vid Hjuken för att vandra kortare sträckor under föregående sommar. Men tanken är att vi äntligen ska hinna med en vandring från början till slut denna sommar – även om tid under sommaren inte finns i överflöd när man driver Wild River.

Anders är väldigt tacksam för stödet från restaurangen. Man känner sig väldigt hedrar när man får den möjligheten av Wild River, det är fantastiskt roligt, säger Anders. Jag har själv ätit på Wild River fler gånger, det är full pott från mig. En sådan tillgång i Vindelns kommun är fantastiskt. Med de fina omgivningarna får man ju en helhetsupplevelse som är enorm. Man får bara vara ute i god tid för att få sig en plats, skrattar Anders.

Kort och gott; äter du något gott hos Wild River har du möjlighet att även göra något gott.

Vid tangentbordet: Carolin Vallgren, Gold of LaplandBONUS: Emmas tips på bra utflyktsmat:
Bra dryck är alltid nice när man vandrar (som nektardrycker från Tavelsjö Gårdsmusteri) och bra kaffe (som från Budhas Rosteri). Hade jag och Freddy vandrat hade vi gärna haft med oss riktigt goffiga mackor – skiva ett fluffigt vitt bröd i skivor och stek med olja och smör helt gyllenbrunt på ena sidan av varje brödbit. Gör en smaksatt majonnäs som breds över den stekta sidan. Lägg sedan dit ett krispigt salladsblad, fyll på med god ost, grillad kyckling eller stekt paprika, grönsaker du uppskattar, samt stekt lök och syrad lök. Ta sedan en till skiva bröd, lägg majonnäs på den stekta sidan, och lägg på toppen av ditt grönsaksberg. Genom att bygga mackan på detta sätt är den lätt att trycka ihop, det fluffiga i brödet bibehålls genom att inte steka båda sidor, men smaken av stekt bröd finns kvar i mackan. Sedan är ju hemmagjorda bullar nästan ett måste på vandring – gärna krämbullar eller kanelbullar!