Vill du vara hållbar på din resa så glöm för allt i världen inte bort vad du mättar magen med. Här finns stora möjligheter att göra smarta och hållbara val. Vi tipsar om några guldkorn!

Väg E12 mellan Umeå och Lycksele: Granö beckasin
Här serveras både fika och middagar i mysig miljö. Menyn bygger i stor utsträckning på lokala produkter vilket ger guldstjärna både i fråga om klimat och ekonomi – korta transporter och råvaror från småskaliga producenter ska så klart uppmärksammas!

Väg E12, Lycksele: Ruselegården
På musei- och hembygdsområdet Gammplatsen finns kafé och restaurang Ruselegården. Här serveras enklare rätter, smörgåsar och hembakt fika under sommaren i naturskön miljö.

Väg E12, Storuman: Hotell Toppen
Storumans matställe nr 1. Här finns mat att få från morgon till kväll i trivsam miljö och med proffsigt värdskap.

Väg E12, Tärnaby: Tärnaby Fjällhotell
Ett genuint och personligt fjällhotell med restaurang med utsikt över sjön Gäutan. Fokus på lokala råvaror och hållbarhet. Det finns alltid mat för hotellets gäster, ring och kolla öppettider och tillgänglighet om du är på resa.

Väg E12, Virisen: Restaurang Virisen
Fjällbönderna Gunilla och Tomas serverar gårdens egna utsökta råvaror i sin restaurang med vacker utsikt över sjö och betade ängar. Boka bord! Omnämnda i White Guide.

Väg E12, Hemavan: Fjälls Kitchen
Det som startade som en populär foodtruck har nu blivit en lika uppskattad restaurang. Här serveras klassisk streetfood med norrländsk twist.

Väg 365, mellan Vindeln och Sorsele: Wild River
Trion i köket är inte bara fenor på att tillaga utmärkta råvaror, de plockar också bären, odlar grönsakerna och fiskar fisken. Det de inte producera själva köper de in från närområdet. Boka bord! Omnämnda i White Guide.

Väg 370, mellan Skellefteå och Malå: Restaurang Skogsfrun
Skogsfrun är restaurangen på Källan Hotell och Spa. Milsvids utsikt från den stilrena restaurangen som serverar välkomponerade lokala specialiteter. Ring innan och kolla öppettider och tillgänglighet!

Väg 370, Malå: Malå hotell
Här serveras du norrländska specialiteter rakt igenom. Ren, abborre, svamp och hjortron – allt som finns i skogens skafferi runt hörnet!