Furuheim-mjolkbryggan
Vi fick en inbjudan från ett bedriftsnätverk på andra sidan gränsen i Norge om att komma och besöka dem. De var och hälsade på i vårt område i höstas och ville nu att vi skulle besöka deras verksamheter. Några av de vi besökte ingår också i Fjellfolket Helgeland som är en sammanslutning av småskaliga företag med lokal matproduktion, natur och kulturupplevelser i Grane och Hattfjelldal,

De företag/ föreningar från vårat område som var med på resan var Nannas kök, Sånninggården, Virisen, Tärnabygdens mat och kulturförening samt Visit Hemavan Tärnaby. Vi hade ett intressant, givande och späckat program sammanställt av Ellen Schjölberg, daglig ledare på Grane Kommun. Ellen var med oss nästan hela tiden, och hon hade även ordnat guider på flera av besöksmålen från Helgelands museum, och vi fick oss berättat många historiska händelser. Helgelands museum har avdelningar i 16 kommuner, och vi hade guider i Hattfjelldal, Grane och Vefsn kommun. Om någon har en grupp som vill ha en guidad tur på norska sidan går det bra att kontakta Helgelands museum som gärna ställer upp och guidar.
Saeterstad ganget pa resan

De platser vi besökte var Furuheim Gård i Susendal, Strandli Gård i Fipplingdal, Fru Haugans hotell i Mosjöen, Laksforsen utmed E6:an mellan Trofors och Mosjöen samt Saeterstad Gård som ligger som en avstickare från Krutfjällsvägen. Holmen Gård gjorde vi inget besök på, men fick information om gården via ägaren som även driver pub Nano i Mosjöen. Vi blev imponerade av deras kreativitet och den egna matproduktionen och fick förmånen att avnjuta måltider tillsammans med dem.

Furuheim, gamla huset
Furuheim Gård
De erbjuder övernattning i två stugor med flera bäddar, servering av lokalt producerad mat, guidning, fiske och naturupplevelser i Börgefjell nationalpark. Här kan man få en pizza bakad i vedugnen ute på gården. Här finns kossor och höns.

Strandli Gard
Strandli Gård
En levande Fjällgård med servering, övernattning och gårdsysteri där de gör både ostar och youghurt. De tillverkar även korvar av olika slag. Kossor och grisar är de djur som finns på gården.

Saeterstad huvudbyggnad
Saeterstad Gård
Ett ställe för dem som vill ha en annorlunda upplevelse. En ekologisk fjellgård med getter, fiskodling, eget mikrokraftverk, och en saltgrotta. Här förädlar de getmjölk till ost, getköttet tas tillvara i matlagningen och fisken blir prisbelönad Rakfisk. Här kan man också övernatta och äta mat vid förbokning.

Nano pub
Holmen Gård
Holmen Gård är en pedagogisk resurs för skolorna i regionen där barnen kan få kunskap om naturen och dess resurser. De satsar på lägerskola, grupper och andra som vill komma och bo på gården. De guidar även i den kringliggande naturen där Lomsdal-Visten Nationalpark är granne med gården. Ägaren driver även puben Nano i Mosjöen.

Laksforsen, engelska huset
Laksforsen
En restaurang som ligger alldeles intill det spektakulära vattenfallet Laksforsen, där maten intas med vattenfallet i blickfånget. De satsar på egen lagad mat, närproducerade varor och har även en utställning i anslutning till restaurangen med fina bilder från laksforsen, både historiska och nutida.

Fr-Haugans-karamellpudding
Fru Haugans hotell
Ett hotell med historia, här finns ett eget museum. Redan 1794 började man servera mat och bedriva hotellverksamhet. Hotellet har drivits av fem kvinnor i samma släkt sedan 1885 och idag är det femte generationen i det ledet som driver hotellet. Hotellet byggdes ut med ny konferensavdelning samt nya hotellrum 2015.

Syftet med vår resa var att vi skulle knyta nya kontakter och hitta samarbetsmöjligheter mellan våra och deras företag, samt att vi skulle få en inblick i deras mathantverk. Att vi nu dessutom har lärt oss mer om vilka besöksmål vi kan erbjuda våra gäster på andra sidan gränsen och att vi nog alla känner att hit vill jag återvända, är bara en extra bonus.
// Gunnel Enetjärn Visit Hemavan Tärnaby