Vi summerar nu sommarens , eller kanske årets mest välbesökta vecka i Hemavan Tärnaby. Den vecka varje sommar som avslutas med Gränshandelsmarknaden – i år med datumen 20-22 juli – då alla byar och gårdar runt om i destinationen fylls med gäster, hemvändare och besökare från när och fjärran. Så har det ”alltid varit”, och så kommer det alltid att vara – eller? 

Själva marknaden är och har länge varit stommen i programmet, och kring denna helg har skapats en mängd andra aktiviteter och händelser såsom dans på Udden, Kulturveckan, Fiskefestival och mängder av privata och kommersiella initiativ i hela destinationen. Att det är mycket folk i området, kassarekord, publikrekord, köer och parkeringsutmaningar det vet vi och planerar och förbereder oss så bra vi kan på olika sätt för det. Men för att på riktigt ta reda på hur mycket folk vi har i området, och hur mycket de här evenemangen betyder för destinationen så skulle vi behöva hjälp med lite nyckeltal och statistik. Visit Hemavan Tärnaby som är arrangör av själva Gränshandelsmarknaden kommer att ta fram några nyckeltal för själva marknaden, bland annat antal knallar och antal besökare och till exempel hur mycket sopor som genereras. Just detta med skräp och sophantering tog vi ett extra grepp om i år tillsammans med Håll Sverige Rent och Storumans kommun, därför vet vi nu att årets marknad producerade ca 2500 liter plast, 10 000 liter wellpapp, och 1,4 ton övrigt avfall.

För att utvecklas behöver vi din hjälp!

Här kommer en uppmaning till dig som driver verksamhet: butik, café eller restaurang i Hemavan, Tärnaby, eller arrangerar en aktivitet eller arrangemang under veckorna 29-30.Hör av dig till Visit Hemavan Tärnaby via mail eller telefon 0954-104 50 och dela med dig av siffror, statistik eller i minsta fall en känsla av hur många gäster/kassautslag/besökare du har haft de här veckorna. Om din verksamhet pågår året runt jämför gärna med en normalvecka sommar eller vinter samt en högsäsongsvecka vinter. I det här sammanhanget är vi inte intresserade av omsättning i kronor och pengar utan antal människor, dvs till exempel antal kvittoutslag eller liknande som går att jämföra med andra perioder.

 

//Cajsa af Ekenstam