Visit Hemavan Tärnaby har de senaste veckorna haft kontakt med Håll Sverige Rent för att miljömärka Gränshandelsmarknaden. Håll Sverige Rent arbetar på olika sätt för att minska nedskräpning, främja återvinning och främja individers och organisationers miljövårdsansvar.

Med HSRs checklista och personliga vägledning har Visit Hemavan Tärnaby som arrangerar marknaden på ett systematiskt sätt granskat marknaden och planerat vilka åtgärdsinsatser vi velat göra. Resultatet är att Gränshandelsmarknaden 2018 nu är ett Miljömärkt Event enligt Håll Sverige Rents kriterier. Resan innan vi fick vår miljömärkning var både inspirerande och utmanande då vi fått tänka i nya banor för att hitta miljösmarta lösningar. Arbetet har resulterat i att vi valt att ta ett stort grepp på avfallshantering och -sorteringen på området. Både knallarna och besökarna ska enkelt kunna sortera sitt skräp. På marknadens område kommer två större avfallssorteringsområden finnas där man kan sorters metall, papp, plast, glas (färgat och ofärgat) samt brännbart. Runt omkring marknaden kommer flera mindre stationer finnas, där kan man sortera brännbart och pant, och där skall även mer information om de större avfallsområdena finnas så besökaren enkelt kan göra rätt val. Genom arbetet med märkningen har flera andra åtgärdsområden uppmärksammats, till exempel som att allt nytt material vi köper in, såsom sopsäckar, tvål, skurmedel, engångsmuggar m.m., skall vara miljövänliga. Vi skall även uppmuntra både besökare och säljare att också tänka i de miljövänliga banorna, det vill säga till exempel att samåka till marknaden eller att inte använda engångsartiklar i plast.

 

Här är några tips på vägen om du också vill bli lite miljövänligare:

– skippa engångsartiklar så långt det är möjligt: tex sugrör, servetter, lock till muggar m.m. behöver oftast inte alls.
– Cykla, promenera eller samåk så långt det är möjligt.
– Byt ut vanliga lampor till LED-lampor
– Välj miljövänliga alternativ när du handlar, börja med att byta ut en vara i taget, till exempel kaffe, tvål eller ägg.

Gränshandelsmarknaden är områdets största evenemang och vi är oerhört glada över att nu vara ett Miljömärkt event. Vi hoppas också att detta ska ge ringar på vattnet och att fler i sin verksamhet ska våga satsa på och värna om miljön.

// Gina Gustafsson, Visit Hemavan Tärnaby