Jojk, teater, sydsamisk slöjd- och konstutställning. Årets Gränshandelsmarknad genomsyras av den samiska kulturen och alla kan hitta aktiviteter i det fullspäckade programmet. På marknaden kommer årets besökare hitta flera nya säljare som fokuserar på hemgjort, hantverk och produktion i mindre skala, det vill säga ett mer unikt utbud. Dessutom dyker Noice Makers upp för ett framträdande.

Årets nyhet för Gränshandelsmarknaden i Tärnaby är att innehållet fokuserar på samisk kultur, något som tidigare besökare efterfrågat. Det fullspäckade programmet präglas av aktiviteter av samisk natur och här ska alla besökare kunna hitta något som passar dem. De stora programpunkterna är en jojkkonsert med Sara Ajnnak i Tärna kyrka, ”Håll elden levande” – en teater med Giron Sámi teáther samt en sydsamisk utställning med Vaapsten Bijre där besökarna kan se och handla slöjd- och konsthantverk av bästa kvalitet. Barnen på marknaden kan prova baka Gaahkoe, läsa sagor med Plupp i kåtan samt pyssla tillsammans i samarbete med Västerbottens museum.

– Det känns roligt att kunna erbjuda våra besökare ett så varierat program. Där finns musik, teater, konst, slöjd och mat – verkligen något för alla. Vi hoppas att besökarna passar på att bocka av så många programpunkter de hinner och dessutom shoppar loss bland det varierande utbudet på marknaden. Det är som upplagt för en trevlig helg!” säger marknadssamordnare Gina Lindh på Visit Hemavan Tärnaby.

Som vanligt begränsas antalet säljare med samma sorts varor, något som ger ett varierat utbud och arrangörerna märker dessutom av ett generationsskifte och en trend mot att fler små företag med unika produkter dyker upp.

-Många av de säljare vi har bokat in i år är helt nya och vi märker av en trend med hantverk, återbruk och en produktion i mindre skala vilket ger fler unika marknadsstånd. Givetvis hittar man även allt det som tidigare funnits på marknaden men nu med inslag av en del nytt vilket är spännande”. Säger Gunnel Enetjärn, samordnare för Gränshandelsmarknaden på Visit Hemavan Tärnaby.

På lördag är det den sedvanliga danskvällen på Udden och söndagen toppas med ett önskat besök av det lokala storbandet Noice Makers som i år firar 25 års jubileum.

Gränshandelsmarknaden i Tärnaby har anor sedan 1950-talet och är ett återkommande evenemang med en stark tradition. Här träffas här gamla och nya säljare tillsammans med besökare från Västerbotten, kranskommunerna och de angränsande delarna av Norge. Med ovanstående program utlovas en innehållsrik sommarhelg.

Kontaktuppgifter:

Marknadssamordnare:
Gina Lindh: gina.lindh@hemavantarnaby.se
Gunnel Enetjärn: Gunnel.enetjarn@hemavantarnaby.se
Tel 0954-104 50