Ett av alla företag i vårt projektområde som medvetet och aktivt arbetar med hållbarhet är Boksjön Slow Adventure. Erica och Hans Simu utgår från sin egen gård i Boksjön, ca fyra mil öster om Tärnaby, där de erbjuder små grupper måltider vid deras eget köksbord, vedeldad bastu vid sjön, tunnbrödsbakning, vandringsturer och nu inför stundande vinter – skidturer och bad i isvak. För Hans och Erica har det inte varit tal om någon ”omställning” som många andra pratar om – för dem har en hållbar livsstil varit en självklarhet i tre decennier.

”Jorden är vår viktigaste resurs, vi har bara en”, konstaterar Hans krasst.

För att inte förbruka jordens resurser så måste alla ta ett gemensamt ansvar, resonerar de. Rent konkret innebär det att Hans och Erica väljer kvalitet före kvantitet, det de köper ska hålla länge. Går det sönder så lagar de, bygger om och fixar och i sista hand – när det verkligen inte går att återbruka mera – så lämnas det till återvinning. Till och med huset de bor i är plockat ned stock för stock och flyttat till platsen där det står idag.

Båda är också överens om att de flesta människor klarar sig med betydligt mindre prylar och pengar än vad många tror. Med små utgifter behöver man inte heller så stora inkomster, vilket ofta frigör tid att kunna leva ett mer obundet liv.

Boksjön Slow Adventure har gjort en hållbarhetsanalys av sitt företag och fått svart på vitt att de är hållbara, samt konkreta uppslag på vad de skulle kunna göra framöver. Som bevis för att de är hållbara kan de nu använda sigillet Västerbotten Experience som är en bra vägledning till gäster som söker just hållbara upplevelser.

Vill du också ta reda på hur hållbar din verksamhet är? Hör av dig till Bärkrafts projektledare så hjälper de till. Välkommen att höra av dig!