Women in sports and adventure – WS+A är en festival skapad av engagerade människor för engagerade människor. Målet är att skapa förändring i samhället. Festivalen organiseras och drivs av Girls in Sport, som arbetar praktiskt för att förbättra flickors och kvinnors möjligheter att delta i sport-, och outdoor sammanhang på alla nivåer. 

Visit Hemavan Tärnaby deltog även i år då festivalen arrangerades för andra gången – i Umeå. Vi hade en plats i ett av festivalens showrooms, där vi snackade fjäll och aktiviteter tillsammans med den smarta lilla resebyrån Systrar i bergen som bland annat arrangerar tränings- och skidresor till Hemavan Tärnaby.

Vi tog också chansen att träffa många intressanta och eventuellt framtida partners inom framförallt outdoor segmentet; till exempel Inspire Us – som arrangerar camps inom actionsport, flugfiskaren och instagrammaren Emelie Björkman och äventyraren Maria Granberg adventures för att nämna några.

”Vi ger ett forum för att öka jämställdheten inom sporter som ofta har en ”grabbig” ton och där tjejer genom åren har varit underrepresenterade både inom branschen såväl som i konventionell som social media.
Vi ser vi en stark trend till förändring och vi jobbar hårt för att ge alla brudar den plats de förtjänar och de förebilder de behöver. Tillsammans bygger vi peppet, backar varandra, lyfter våra vänner och framförallt så sprider vi inspirationen!” Anna på Inspire Us

“Jag har alltid tänkt att ‘det är inte så konstigt att en tjej fiskar’ och efter idag ser jag så himla mycket mer möjligheter än vad jag gjorde innan – förut så var jag ganska trångsynt tror jag. Men idag så ser jag så himla mycket mer, jag har fått så fina kontakter och idéer för vad man kan göra – speciellt med att vara förebild, bygga vidare med det, ta kontakt med flera branscher och lyfta det här med tjejfiske.” – Emilie Björkman

Programmet 

Vi kommer nu att jobba vidare med några av de kontakter som knöts under festivalen, och till exempel se om vi kan få till en visningresa för fiskebloggare i sommar.

// Cajsa af Ekenstam