Den 10 januari deltog Anders Persson, Persson & co, Jimmie Lannér, Tärnaby Fjällhotell och Marianne Lindgren från Visit Hemavan Tärnaby vid en konferens i Vilhelmina om ökad matturism i inlandet. Deltog gjorde politiker från region 8 samt företagare inom restaurangbranchen, Visita, LRF, Skolverket, lokala matproducenter, gymnasieskolan i Vilhelmina, Folkhögskolan, lärcentrum samt destinationsföreträdare. Via länk deltog också Maud Olofsson som är ordförande i Visita. 

Norrlands inland besitter ett skafferi med både möjligheter och smaker, detta belystes under eftermiddagen men också den svåra bristen på kompetens av bl.a. kockar.

En annan viktig aspekt som belystes var hur viktigt matupplevelsen är för inlandets turistföretagare för att kunna ta nästa steg emot exportmognad. Det krävs att maten håller den kvalitet en utländsk gäst förväntar sig och att man genom maten skall kunna ”smaka på den plats” som man besöker. Inspirerande var att höra Per Wahlgren på Borgagården berätta om den utveckling de har sett speciellt sommartid och han kunde berätta att han definierade ungefär hälften av hans besökare under juli månad som matturism.

Hur kan vi tillsammans kraftsamla och sätta regionen på den svenska matkartan? På gång nu är att lämna in en ansökan om ett projekt som skall sätta inlandet på den gastronomiska kartan. Projektet heter Inlandet mot en gastronomisk region.

Inlandet mot en gastronomisk region

Det har under en tid skrivits ett projekt som skall involvera aktörer i Region 8 (Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Sorsele, Lycksele, Malå, Norsjö, Åsele och Arjeplog.) Projektet heter Inlandet mot en gastronomisk region och kommer att rikta sig mot följande aktörer:

 

  • Råvaruproducenter
  • Matförädlare
  • Butiker
  • Kockar och F & B
  • Personal på mindre matställen,

Delprojekt 1: Förädling och produktutveckling
Delprojekt 2: Utbildning av kockar och F & B
Delprojekt 3: Utbildning av verksamma på matställen med lokal mat
Delprojekt 4: Butiker med lokala råvaror
Delporjekt 5: Marknadsföring ,destinationsförpackning och sociala medier m.m.

 

För mer info kontakta Marianne@hemavantarnaby.se.