Visit Hemavan Tärnaby har tillsammans med Gold of Lapland och South Lapland deltagit i två tematräffar arrangerade av Länsstyrelsens friluftssamordnare Mikael Pettersson.

På träffarna deltog representanter från länets kommuner, samt Länsstyrelsens fjällsamordnare, friluftssamordnare och LONA handläggare, föreningar och företagare.  Temat för första dagen var leder och handlade mycket om vikten av samverkan mellan berörda myndigheter och organisationer samt hur viktigt det är att tänka och planera både för utveckling, förvaltning och marknadsföring, alla tre delar är viktiga. Under dagen presenterades även några projekt som är på gång i Västerbotten,såsom närleder i Dorotea, LONA projekt cykelleder i Sorsele och skötsel av leder i Skellefteå. Johan A Lindberg, fjällsamordnare på Länsstyrelsen i Västerbotten berättade även om skötsel, skyltning och samutnyttjande av de statliga lederna i skyddad natur.

Dag två handlade om digitala lösningar kopplat till natur och kultur, och vi fick både ta del av trendspaningar, där mycket handlar om open data, artificiell intelligens och neurala nätverk. Men vi fick även många exempel på hur man kan jobba med appar, webbar, augmented reality och andra digitala lösningar idag.

Nu handlar det för oss om att sammanfatta dagarna och fundera på vad vi kan göra tillsammans i INTILL projektet, och i framtiden. Och där tänker vi att det kanske framförallt handlar om att jobba kring våra gemensamma reseanledningar; skoter, fiske och vandring. Marino, Cecilia, Stina och Cajsa kommer såklart att klura vidare…

//Cajsa af Ekenstam

 

Marino och Cecilia från Gold of Lapland, Stina från South Lapland och Cajsa från Visit Hemavan Tärnaby klurar på framtiden.

Erik Wållberg och Tommy Johansson berättar hur man bygger leder som funkar för cyklister.