I veckan har projekt Bärkraft en testpatrull ute på vägarna för att ta tempen på hållbarhetsarbete i praktiken i projektområdet på svensk sida. Restriktioner med anledning av Corona gjort att resan inte kan göras över gränsen till Norge och vår projektpartner Helgeland Reiseliv. Istället koncentrerar sig truppen som består av fyra personer på att träffa företags- och verksamhetsledare på boendeanläggningar, aktivitetsföretag och besöksmål i Lycksele, Vindeln, Norsjö, Malå och Storuman.

Syftet med resan är att samla in goda exempel på hur företag och verksamheter arbetar med hållbarhet och att belysa utmaningarna som det innebär att vara en hållbar turist i Västerbottens inland. Går det att ladda elbilen? Går det att äta och bo hållbart och ändå bekvämt – och i dessa Coronatider, finns det risk för överturism i känsliga miljöer som egentligen inte klarar trycket?

Anders Sandström är projektledare i Hemavan Tärnaby förklarar:

– Vi vill att det ska vara en så verklighetstrogen sommarsemester som möjligt och väljer därför bil som färdmedel. Visst hade vi kunnat göra en cykelsemesterresa och låta testfamiljen bo i tält, men det skulle utesluta många människor att själva göra den här resan. Vårt fokus är hållbarhet ur alla aspekter, alltså både klimat och ekonomisk- och social hållbarhet. För att kunna bo i en by i Västerbottens inland är det kanske en förutsättning att kunna erbjuda turistiska produkter. På så vis bidrar besöksnäringen till både ekonomisk och social hållbarhet för ett antal personer och genererar kanske fler arbetstillfällen för underleverantörer.

Resan kan följas i Sveriges Radio P4 Västerbotten varje dag ca kl 08.45, på projektets Facebooksida och i nyhetsbrev under hösten.