Här guidar vi dig till platser som passar just dina behov och förmågor. Vi har färgkodat fyra olika typer av resenärer – vem är du i naturen?

PS! Kom ihåg att naturen är kravlös, det är du som bestämmer takten!

NATUREN PÅ FEM MINUTER

Tut, tut, fem minuter har vi! Du har slutmålet i sikte och vill fram, helst idag. Du ser skyltar om naturreservat och vandringsleder passera förbi i åttio knyck. Prova att ge naturen en chans om så bara för fem minuter!

• Väg E12, 12 km söder om Lycksele: Urskog
Parkera vid P-plats längs E12: an och kliv rakt in i urskogen. En slinga på knappt en kilometer tar dig genom ett orört landskap med raviner och gamla träd. Närmare och snabbare än så här kan inte en kvalitativ naturupplevelse bli!

• Väg 363, mellan Vindeln och Åmsele: Isälvsleden
Gör ett snabbstopp på Isälvsleden i Hjuken. Vandra upp för de branta ravinerna och följ leden några hundra meter. Njut av utsikten medan du överväger om du inte ska gå hela en bit till ändå. Så, nu kan du åka vidare.

FLERA GENERATIONER PÅ RESA

Du har lyckats rigga en resa över generationsgränserna och söker med ljus och lykta efter naturupplevelser som passar alla. Vad göra? Här får du två säkra kort som passar både de med spring i benen och de som vill strosa i maklig takt.

• Väg 363 mellan Hällnäs och Rusksele: Mårdseleforsen
Naturreservat med stor parkering och restaurang Wild River i direkt anslutning till vägen. Vandringsleden runt forsarna är spångad och ett flertal hängbroar tar dig över vackra, vilda Vindelälven. Förboka om du vill äta i restaurangen.

• Väg 370 mellan Skellefteå och Malå, 30 km söder om Malå: Åmlidenberget
Direkt utanför Källan Spa och hotell börjar stigen som tar dig upp till landskapet Västerbottens högsta plats, 551 meter över havet. Utsikten från utkikstornet är vidunderlig! Om vandringen blir för tuff för några så dela gruppen och kör bil upp till cirka 50 meter från toppen och låt resten av gänget gå. Boka bord och boende på hotellet innan ankomst.

MED RULLSTOL, BARNVAGN OCH ANNAT SOM GÅR PÅ HJUL

Du kör rullstolsburet, barnvagn eller annat på fyra hjul och vill ha fast underlag och lagom branta backar. Här är det!

• Väg 73 mellan Västansjö och norska gränsen: Atoklimpens kulturreservat
Det mytomspunna och samiska kulturreservatet Atoklimpen kan sedan sommaren 2019 nås med bil ända fram till Risbäcken. Där finns en grillplats och fin träbro. Parkeringsplatser finns också direkt vid avfarten från väg 73 samt en bit in längs stigen mot Atostugan. Underlaget ända fram till Risbäcken är hårt packad grusväg.

• Väg E12, Hemavan: Fjällbotaniska trädgården
Med hiss från markplan i Naturum kommer du direkt ut på fjällsluttningen och den fjällbotaniska trädgården. På grusade och hårt packade gångar kan du på nära håll njuta av fjällvärldens många unika växter samlade på ett och samma ställe. Utspridda viloplatser, små skogsstigar och kåtor gör turen till ett nöje för alla i sällskapet.

UTMANAREN

Du har varit ute förr och räds inte ett par nätter under bar himmel. Att bära packning på några kilo är den bästa semestern du kan tänka dig. Frågan är om det ens finns något kvar att upptäcka? Kanske det här!

• Väg 370 mellan Skellefteå och Malå: Norakammen
Sväng av från väg 370 mot Norsjö och utgå från Böle, 2 km söder om Bjurträsk. Spektakulärt landskap längs vattenleder och rullstensåsar. Här är spåren från inlandsisen tydliga. Stora höjdskillnader. Vindskydd vid Kedträsket. Starta vandringen i byn Böle eller Kvavisträsk. Hela sträckan från Kvavisträsk till Bastuträsk är 24 km, från Böle 21 km.

• Väg E12, Hemavan, start vid Naturum: Norra Sytertoppen
Västerbottens läns högsta topp, 1768 meter över havet. En krävande tur även för den med fjällvana. Följ Kungsleden till STF:s Viterskalstugan där du övernattar och förbereder toppturen. Gör en noggrann bedömning av väderförhållandena innan du går ut! Toppturen är väderberoende och kan snabbt bli farlig vid dåligt väder. Notera också att du måste boka sovplats i stugan i förväg på grund av Corona! Höjdskillnad från Viterskalstugan till toppen är 950 meter, längd 13 km. Från Hemavan är det 35 km tur och retur till Norra Sytertoppen.