Gränshandelsmarknaden i Tärnaby 2016 blev en lyckad helg med strålande sol, mycket folk och förutom en trevlig marknadshandel hade årets program utökats och fyllts med samiska inslag. Genom åren har vi på Visit Hemavan Tärnaby, dels som turistinformatörer och dels som marknadsarrangörer, märkt en efterfrågan och ett intresse hos besökare av att veta och lära sig mer om den samiska kulturen och det här ville vi jobba för.

Samisk kultur i fokus

Hösten 2015 väcktes idén på allvar att vi skulle jobba för att ha samiskt tema eller samiska inslag på Gränshandelsmarknaden. Vi hade kontakt med den samiska samrådsgruppen på Storumans kommun för att få tips och höra deras åsikter och de mötte våra tankar med positivitet. Där och då började arbetet. Vi har under vintern och våren haft kontakt med mängder av privatpersoner, organisationer, företag och andra som skulle kunna tänkas delta på ett eller annat vis. Vi har i största grad försökt nyttja de lokala förmågorna som finns i området kring Hemavan Tärnaby, vilket är många, och det gav ett gott resultat. Bland annat resulterade det i en väldigt uppskattad utställning med slöjd- och konstprojektet Vaapsten Bijre där konstnärer som alla härstammar från Björkvattnet deltog. För att nämna några andra lokala inslag i programmet fanns även designer Sara Svonni med modevisning, bakning av Gaahkoe med Lars Mattsson, jojkkonsert med Sara Ajnnak, föreläsning med Monica L Edmondson med mera. Vi behövde även se utanför närområdet vilket resulterade i en samisk teater med Giron Sámi Teáhter som vi tack vare medel från minoritetsspråksfonden i Storumans kommun kunde visa gratis för alla intresserade besökare som blev ca 50-60 stycken. Förutom programmets samiska innehåll valde vi att profilera marknadsföringen, affischer och annonser med de samiska färgerna för att på ett direkt synligt vis sätta temat på marknaden.

Genom arbetets gång har vi haft mängder av idéer (både egna idéer och förslag från idésprutor i vår närhet) och i slutändan har gissningsvis en tiondel av dessa kunnat genomföras, vilket betyder att vi till kommande år redan nu sitter på flera förslag på programpunkter. Arbetet genom hela vägen har varit väldigt givande och det har tänt en låga hos oss när det gäller det samiska temat och vi vill nu jobba för att ha detta som återkommande tema på Gränshandelsmarknaden.

Stark marknadshandel

Förutom arbetet med att fylla programmet jobbade vi även precis som vanligt med att fylla marknadsområdet med säljare från när och fjärran med lyckat resultat. Godis, kläder, hantverk, slöjd, smycken, munkar, mat, charkprodukter, leksaker, korgar, plastpåsar och mycket mer fanns att handla. Utöver ett fullspäckat program och en stark marknadshandel hade vi på söndagen ett extra dragplåster på scenen i form av Noice Makers, det lokala storbandet som firade 25 år och uppträdde med hits såsom Oxn och Tärnajänten. Torget fylldes av människor och stämningen var väldigt god.

Områdets enskilt största evenemang

Gränshandelsmarknaden är områdets största enskilda evenemang och ger positiva spin-off effekter på restauranger, boendeanläggningar, livsmedelsaffärer och andra butiker som också gynnas av alla besökare. Evenemang som detta ger ett mervärde till våra gäster och är en god reseanledning både för hemvändare, återvändare och nya besökare som dessutom härifrån tar med sig goda minnen som de sprider till andra.

Stor utvecklingspotential

Gränshandelsmarknaden är ett evenemang med stark tradition men som ändå har stor utvecklingspotential. Exakt hur och i vilken riktning den kan utvecklas återstår att se men det är något som vi på Visit Hemavan Tärnaby är mycket nyfikna på att undersöka genom ett gediget arbete med kommande års marknader.

//Gina Lindh

Marknadshandel

Fokus på samisk kultur

Antal knallar

Antal besök på marknaden

Antal programpunkter