9-12 januari medverkade Visit Hemavan Tärnaby genom Gina Gustafsson på turism- och resemässan Vakantiebeurs i Utrecht, Nederländerna. Från Hemavan Tärnaby var även Birgitta Corin från Tärnaby Fjällhotell. Mässan är den större i sitt slag och lockar årligen över 100 000 besökare och över 1 000 utställare från hela världen.

Vi deltog på mässan genom att stå i Visit Swedens monter tillsammans med representanter från flera destinationer i Västerbotten och övriga Sverige.

Mässan är uppdelad i två delar där den första dagen riktar sig till företagsmöten och andra delen (resten av dagarna) inriktar sig till konsumenter/privatpersoner.
Under företagsdagen hade vi bokat in möten med researrangörer och journalister som ville veta mer om Hemavan Tärnaby. Förhoppningen med mässan och de möten vi hade var att skapa ett samarbete där researrangören säljer Hemavan Tärnaby och de aktiviteter vi kan erbjuda till potentiella gäster. Researrangörerna varierade i storlek och typ men gemensamt var att de alla var genuint intresserade av den miljö vi befinner oss i. Nu är det upp till oss i Hemavan Tärnaby, både på destinationsbolaget och företagen, att möta upp den efterfrågan som verkar finnas hos våra utländska potentiella gäster. Ett enkelt exempel kan vara att se över sitt företags hemsida så den finns på fler språk än svenska.
Börja redan nu ta reda på om ditt företag är exportmoget genom att göra detta test: http://www.exportmognad.se/Exportmognad/

När det gäller konsumenterna/privatpersonerna så upplevde vi att intresset för Sverige och Lappland är stort även hos dem. Många har en sådan resa på sin bucket list och drömmer om natur, den rena luften, djur och vackra vyer. Något som vi i Hemavan Tärnaby har i överflöd.

Effekter av vår närvaro på Vakantiebeurs
En av de researrangörer vi träffade var Voigt Travel som är en holländsk researrangör som ordnar resor över hela norden. De gör s.k. fly and drive resor där kunden flyger till Skellefteå, hyr en bil och kör en rutt där de stannar till på boendeanläggningar och deltar i olika aktiviteter – allt förbokat. De tycker storytelling är viktigt samt att alla aktiviteter skalla vara inkluderande, alla oavsett förutsättningar skall kunna delta. Vår kontaktperson Lisette på Voigt Travel ställde sig positiv till att besöka Hemavan Tärnaby i sommar för att förhoppningsvis kunna lägga en rutt hos oss. Gina och Birgitta kommer fortsätta hålla kontakten med Lisette på Voigt och förhoppningsvis leder det till ett samarbete i framtiden.

På mässan i vår monter fanns även Isabella Rhode som driver Subarctic incoming som paketerar resor åt utländska researrangörer. Den 9 mars är en visningsresa tillsammans med South Lapland inplanerad. 7-8 mars besöker hon deras destination och fortsätter den 9 mars i Hemavan Tärnaby. Hon är inbokad på ett flertal företagsmöten där hon vill träffa aktörerna och få en personlig kontakt för ett eventuellt framtida samarbete.

Läs mer om vilka roller det finns vid export inom turistnäringen: http://www.exportmognad.se/Exportmognad/Info/Aktorer/